Йоанис Касулидис
Йоанис Касулидис / БГНЕС
Кипърският външен министър Йоанис Касулидис ще посети САЩ по покана на американския си колега Антъни Блинкън, с когото ще разговаря на 1 февруари, съобщи кипърската информационна агенция КНА.

Касулидис ще отпътува за Вашингтон на 30 януари, а срещите му с представители на американското правителство и Конгреса са планирани за 1 и 2 февруари.
Очаква се в центъра на разговорите на кипърския външен министър да бъдат двустранните отношения, кипърският въпрос, енергийни въпроси, които засягат Източното Средиземноморие, както и други регионални и международни теми.

През този месец САЩ оттеглиха политическата си подкрепа за планирания Източносредиземноморски газопровод, който трябва да транспортира природен газ от находища край Кипър и Израел към Европа. Сред причините Вашингтон посочи съмнения в икономическата рентабилност на газопровода, както и екологични съображения. Самият Касулидис по-късно изрази резерви към икономическата жизнеспособност на проекта и го определи като средство за създаване на проблеми пред разрешаването на кипърския въпрос.

Освен това Касулидис ще има първа среща, след като наскоро пое поста, с върховния представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел. Двамата ще се срещнат на 24 януари в Брюксел, където ще се проведе заседание на министрите на външните работи на Съюза.
БТА