Кипър прие резолюция срещу военни действия в Сирия
Кипър прие резолюция срещу военни действия в Сирия / снимка: БГНЕС, архив
Кипър прие резолюция срещу военни действия в Сирия
66307
Кипър прие резолюция срещу военни действия в Сирия
  • Кипър прие резолюция срещу военни действия в Сирия

Кипърският парламент прие резолюция срещу въоръжена намеса в Сирия.

В документа, одобрен снощи, се съдържа призив към Лондон да не се стига до използването на военните бази, разположени на острова под каквато и да било форма при евентуални операции в Близкия изток.

В резолюцията се казва още, че Великобритания не може да използва територията на суверенните си бази с цел нападения.

В случай обаче, че това се случи, би могло да доведе до нарушения на суверенитета и териториалната цялост на независимите държави и да разклати международния мир.

Кипърските депутати призоваха правителството им да подкрепи позицията им и да създаде "инициатива за мирно разрешаване на гражданския конфликт в Сирия и демократичното нормализиране на ситуацията в страната".

В резолюцията се подчертава, че вместо военна операция в Сирия, за която така или иначе не е постигнат консенсус в съвета за сигурност на ООН, е необходимо да бъде наложен строг контрол от страна на специална група на ООН върху целия арсенал от химическо оръжие в страната , който след това да бъде унищожен.

Кипърските депутати обявиха още, че е необходимо всички лица в Сирия, които имат връзка с използването на химическо оръжие, да бъдат изправени пред международен съд. На острова има две британски военни бази от 1960 г. - „Декелия" и „Акротири", която бе използвана за команден център за координация на международната военна операция в Либия през март, 2011 година.

На 4-ти септември, по време на първото заседание на българския парламент след лятната почивка, премиерът Пламен Орешарски обяви, че при евентуални военни действия в Сирия евакуацията на български граждани от региона ще става именно през Кипър.

Средиземноморският остров ще бъде използван като пункт за прехвърляне на граждани на Европейския съюз и трети страни. Още през юли 2012 г. Кипър заяви, че е готов да приеме 200 000 граждани на ЕС и на трети страни в случай на евакуация от Сирия през негова територия.

Страната вече има опит с това, като през 2006 г. по време на войната в Ливан помогна за евакуацията на 70 000 души.