/ Gulliver/Getty Images
Кипър планира да отвори летищата си за посетители от всички страни от 1 март, съобщи в телевизионно изявление заместник-министърът на туризма Савас Пердиос, цитиран от в. "Катимерини".

"Това означава, че пътниците ще може да посетят Кипър без изисквания за карантина, освен ако не дадат положителен тест за Ковид-19 при пристигането си", обясни Пердиос.

Той каза, че 56-те страни, с които Кипър има въздушни връзки, ще бъдат групирани в категории според ситуацията с пандемията.

Пасажерите, пристигащи от страните в зелената категория, няма да правят тест за Ковид-19, а идващите от оранжевата категория ще трябва да представят отрицателен тест преди качването си на борда. Пътниците от червената категория ще трябва да бъдат тествани както преди качването си в самолета, така и след пристигането си.

В момента Кипър е ограничил въздушните си връзки до няколко страни: Гърция, Великобритания, Русия, Ливан, Египет и страните от Залива.

Според данни на статистическата служба полетите от и към Кипър са намалели с 53 процента, а туризмът е отчел спад от около 80 процента през 2020 г. спрямо предходната година. През 2019 г. близо 4 милиона души са посетили острова в Източно Средиземно море.

Кипър в момента се намира под почти пълен локдаун, като работят само основните търговски обекти, а през нощта е в сила полицейски час.

Ваксинационната кампания върви бавно заради ограничените доставки, но властите казват, че очакват повечето хора да бъдат ваксинирани до началото на лятото.
БТА