/ getty images
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба поиска днес в Париж нова среща на върха с участието на неговата страна, Русия, Франция и Германия, за да се постигне "нов напредък" в конфликта между Киев и Москва в Донбас, предаде Франс прес.

"Украйна е убедена, че, за да се върви напред, ще трябва нова среща на лидерите в Нормандския формат", заяви Дмитро Кулеба след среща с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

Над 125 хил. украинци от Донбас вече са получили руски паспорти

На 9 декември 2019 г. президентите на Франция, Русия, Украйна и канцлерът на Германия се събраха в Париж
. Това беше първата между Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Тогава лидерите на Русия и на Украйна потвърдиха разногласията си, но увериха, че искат да ги преодолеят. "Сега е нужна нова среща с участието на Владимир Путин, за да има нов напредък", подчерта Кулеба.

Дипломатът също така изрази съжаление че двата пропускателни пункта, отворени от Киев на границата с Русия, си остават затворени от руска страна. Льо Дриан заяви, че "пътната карта", приета през декември 2019 г., е "все още на масата за преговори".

"Има напредък по въпроса за сигурността, който се изрази в прекратяване на огъня, което беше спазвано, но което днес започва малко да се пропуква", заяви френският външен министър.

Той призова за реактивиране на "политическото измерение" на споразумението за прекратяване на огъня и за бдителност по "измерението му в областта на сигурността". "Но, за да има напредък, трябва очевидно всички участници да са решени да го направят", добави той.

В началото на седмицата войник и цивилен бяха убити, а двама души бяха ранени при нова ескалация на конфликта в Донбас, припомня агенцията.
БТА