Киев и сепаратистите се споразумяха за спиране на огъня
Киев и сепаратистите се споразумяха за спиране на огъня / снимка: БГНЕС

Украинското президентство и сепаратистите обявиха, че от 9 декември прекратяват напълно бойните действия в Източна Украйна, за да се опитат да сложат край на кръвопролитията, предаде Франс прес.

"От 9 декември - "ден на тишината" - започва режим за спиране на огъня", съобщи в комюнике президентството след среща на президента Петро Порошенко с ръководителите на силовите министерства.

Ако режимът се спазва, от 10 декември ще започне изтегляне на тежкото въоръжение (от фронтовата линия), каза за АФП източник от президентството. Той уточни, че става въпрос за процедура, предвидена в мирните договорености, постигнати през септември в Минск.

Властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република потвърдиха информацията за прекратяването на бойните действия пред агенция РИА Новости.

"Групата, включваща украински и наши военни, се споразумя, с посредничеството на ОССЕ и на Русия, за прекратяване на огъня от 9 декември", каза председателят на Народния съвет (парламента) на ДНР Андрей Пургин. Не така категоричен, президентът на ЛНР Игор Плотницки отбеляза, че става въпрос за устно споразумение и че до момента не е подписан документ в този смисъл.

Източник: БТА