Регионалният парламент на Каталуния взе решение за отделяне на областта от Испания и за обявяване на Каталунска република, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Същевременно испанският Сенат одобри въвеждането на пряко управление в Каталуния, съобщиха информационните агенции. Хиляди поддръжници на независимостта се събраха пред каталунския парламент в Барселона, като скандираха "Свобода" на каталунски и пяха традиционни песни.

Световните медии и анализаторите посочват, че действията и на двете страни извеждат най-сериозната политическа криза в Испания от 40 години на ново и може би опасно ниво. Испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Каталуния обяви независимост (СНИМКИ)

По-рано сепаратистки ориентираните депутати избухнаха в аплодисменти при обявяването след тайното гласуване на резолюцията, приета със 70 гласа "за" при 10 "против" и 2 "въздържал се" за обявяване на Каталунска република

Каталунският премиер Карлес Пучдемон и вицепремиерът Ориол Жункерас се поздравиха, като се прегърнаха и ръкуваха след гласуването. След това Пучдемон напусна залата под възгласи "Президент!", а кметове, дошли от околни райони, пяха каталунския химн.
 
Преди това каталунските законодатели взеха друго решение - за започване на "учредителен процес" за отделяне на областта от Испания. Тази резолюция предвижда изработване на конституция и започване на преговори "на равна нога" с правителството в Мадрид за сътрудничество.

Повечето опозиционни депутати - социалистите, от Народната партия и "Гражданите" - бойкотираха вота и напуснаха залата.

Испанският премиер: Ако отнемем автономията на Каталуния, първо ще уволня Пучдемон

След като автономната област обяви независимост от Испания, Горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуния от Мадрид, предадоха Ройтерс и Франс прес. Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа "за" при 47 "против" и един "въздържал се". 

Горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуния от Мадрид
Горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуния от Мадрид БГНЕС

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

Мадрид заплаши да върне със сила реда в Каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой
Испанският премиер Мариано Рахой БГНЕС

Рахой взе решение да свика тази вечер правителствено заседание за приемане на първите мерки за управление на Каталуния, които може да включват уволняване на каталунското правителство и установяване на пряк контрол върху полицейските сили на областта.

"Призовавам всички испанци за спокойствие. Върховенството на закона ще възстанови законността в Каталуния", написа Рахой в Туитър минути след спорното гласуване в каталунския парламент, което вероятно ще бъде обявено за незаконно от централните власти.

 

Каталуния
БГНЕС


Междувременно Конституционният съд на Испания започна процедура срещу решението за обявяване на независимостта на Каталуния, съобщи Ройтерс. Генералният прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния. Това може да стане още в понеделник, предаде Асошиейтед прес.
 
Испанското законодателство предвижда наказание до 25 години затвор за бунт, с по-леки присъди, ако бунтът не е довел до насилие.
 

Туск: Решението на Каталуния не променя нищо, ЕС ще си говори само с Испания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че решението на каталунския парламент да обяви испанската автономна област за независима не променя нищо за ЕС, като той ще продължи да разговаря само с Испания.