/ БГНЕС
Канада прави опити да привлече за съюзници редица западни държави в спора със Саудитска Арабия, предава АФП.
 
Високопоставен дипломатически служител, пожелал да остане анонимен, твърди, че външният министър Кристия Фриланд е разговаряла неофициално с колегите си от Германия и Швеция.
 
Подобно на Канада, двете държави също си позволиха да отправят критики за нарушения на човешките права към Кралството.
 
Фриланд се надява на подкрепа, както и да разбере как Германия и Швеция са успели да нормализират отношенията си с арабската държава. Отава разчита на подкрепата и на далеч по-значимите в геополитическо отношение Съединени американски щати и Обединеното кралство, които традиционно поддържат приятелски отношения с Рияд.

Канада
ThinkStock/Getty Images

Миналия четвъртък министърът на външните работи на Канада Кристия Фриланд заяви, че е „крайно обезпокоена“ от информацията за задържането в Саудитска Арабия на правозащитничката Самар Бадави, сестра на популярния блогър Раиф Бадави, и призова за тяхното освобождаване. Малко по-късно посланикът на Канада в Рияд по същество повтори думите на своя началник и поиска от властите „незабавно да освободят“ правозащитниците.
 
Саудитските власти реагираха остро на заявленията на канадските дипломати. Външното министерство на Саудитска Арабия отзова посланика в Отава и обяви за персона нон грата канадския представител в Рияд, на когото беше даден срок от 24 часа да напусне страната. В допълнение Саудитска Арабия замрази всички търговски и инвестиционни контакти, преустанови действието на съвместните образователни програми и обменът на студенти.
 
Въпреки това министърът на външните работи на Канада във вторник подчерта, че независимо от изгонването на посланика, страната ще продължи подкрепя спазването на човешките права.
 
Раиф Бадави, известен най-вече като създател на интернет сайта „Либерална мрежа на Саудитска Арабия“, беше арестуван през 2012 година за критики срещу духовници и религиозната полиция на кралството. Той беше обвинен и в обида на исляма и в интернет престъпления. Бадави излежава десетгодишна ефективна присъда. Неговата съпруга и трите им деца се намират в Канада.
БГНЕС