/ БТА
Канадският лекарствен регулатор одобри ваксината на компанията "Астра Зенека" срещу COVID-19.

Това е третата ваксина срещу коронавирус, която получава разрешение за използване в Канада след тези на "Пфайзер" и на "Модерна", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Ваксината на "Астра Зенека" беше одобрена от Канада за използване при лица над 18 години. Някои страни като Франция разрешиха ваксината на "Астра Зенека" само за хора под 65 години, като заявиха, че няма достатъчно доказателства дали тя действа при по-възрастните.

Броят на смъртните случаи от COVID-19 по света надхвърли 2,5 млн.

Белгия позволи използването й само при хора до 55 години. Одобряването на ваксината дава възможност на канадските здравни власти да ускорят ваксинационната кампания, след като правителството на премиера Джъстин Трюдо е обвинявано, че не напредва достатъчно бързо с имунизацията на гражданите.

Публично обявени сделки за доставка показват, че Канада е поръчала повече ваксинни дози на глава от населението от всяка друга държава. Но в началните етапи ваксинационната й кампания върви сравнително бавно, отчасти заради бавните доставки от производителите, тъй като Канада няма местно производство.
БТА