/ ThinkStock/Getty Images
Сенатът на американския Конгрес ще публикува тази седмица доклад за широката руска дезинформационна кампания в месеците преди президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс.

Вестникът е получил проект на доклада, в който за първи път се прави проучване на милионите публикации в социалните медии, предоставени от големите технологични компании Twitter, Facebook и Google на сенатската комисия по разузнаването.

Проучването представя подробности за известните досега усилия на руската правителствена Агенция за изследване на интернет в подкрепа на предизборната кампания на републиканеца Доналд Тръмп през 2016 г. и за всяване на раздори сред американските избиратели с публикации по спорни въпроси като огнестрелните оръжия, насилието и расовите проблеми, пише "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс.
 

БГНЕС


Двупартийната комисия не е обявила дали подкрепя заключенията в доклада, съставен за Сената от изследователи, работещи за британския Оксфордски университет. Сътрудник на председателя на комисията, сенатора Ричард Бър, отказа коментар за доклада.

Русия отрича да се е намесвала в изборите в САЩ, за разлика от заключенията на американските разузнавателни служби, добавя Ройтерс.
БТА