Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Съединените американски щати, където днес ще се срещне във Вашингтон с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Очаква се премиерът Борисов и президентът Тръмп да обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ. Акцент в разговора ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация и други актуални теми.

Борисов пристигна на официално посещение в САЩ заедно с делегацията си (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов ще участва днес в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк "Арлингтън". Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян.



Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Херо Мустафа: Срещата Тръмп-Борисов е изключителна възможност

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация влизат вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.



В качеството си на министър-председател Бойко Борисов три пъти е бил на посещение в САЩ. Два пъти за участие в сесии на Общото събрание на ООН - от 18 до 24 септември 2010 г. за участие в 65-ата сесия на Общото събрание на ООН и от 23 до 29 септември 2018 г. за участие в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН. Един път е бил на официално работно посещение в САЩ по покана на президента на САЩ Барак Обама от 1 до 5 декември 2012 г.

Борисов с мисия - американските визи за българите да паднат

Като част от сътрудничеството между двете държави и за повишаване на отбранителните способности на Военновъздушните сили България ще придобие осем изтребителя F-16 Block 70.
На 16 януари 2019 г. Народното събрание възлага на Министерския съвет на България да подготви проекта на международния договор и да проведе преговори с правителството на САЩ. В изпълнение на решението са проведени преговори между правителствата на двете държави за придобиването на осем самолета F-16 Block 70 на концерна "Локхийд Мартин", въоръжение и свързаните с тях системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и за цялостна подготовка на пилотите и помощния персонал.

На 11 юли 2019 г. в София министърът на отбраната на България Красимир Каракачанов подписа четири международни договора за цялостната доставка на осем самолета и оборудването към тях.

Борисов носи уникален подарък на президента Тръмп от Габрово

На 8 август 2019 г. Министерството на отбраната преведе сумата от 1,2 млрд. долара на Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността (DSCA) по сметка на Република България.

На 12 август 2019 г. агенцията потвърди получаването на средствата и влизането в сила на договорите за американската страна.

Борисов се срещна с новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа (СНИМКИ)

На 2 септември 2019 г. от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че Конгресът на САЩ e одобрил предложението на Държавния департамент за отпускане на 56 153 980 щатски долара на България по Програмата за чуждестранни военни продажби (FMF), с които ще се допълнят депозираните от България 1,2 млрд. щатски долара по четирите договора между правителствата на България и САЩ за доставка на самолети F-16 Block 70.

Борисов: Не е имало лобизъм за F-16, но имаше подла и яростна съпротива (ВИДЕО)

Сроковете за доставка на самолетите са ориентировъчни, като първите два самолета - боен и учебно-боен, ще бъдат доставени в средата на 2023 г., следващите 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните два - един боен и един учебно-боен, които ще бъдат използвани за обучение на наш летателен и инженерно-технически състав в САЩ през това време, трябва да бъдат доставени през първото тримесечие на 2024 г.

Изграждането на необходимата инфраструктура в авиобазата, където ще оперират новите самолети, е изцяло отговорност на българската държава и трябва да е готова преди доставката на изтребителите и съответното оборудване за експлоатацията им.
БТА