/ БГНЕС
Португалия ще приеме десет мигранти от кораба „Акуариус“
Португалското правителство съобщи, че ще приеме 10 от 58-те мигранти, намиращи се в Средиземно море на борда на кораба "Акуариус - 2". Решението е взето в резултат на договорка с Франция и Испания, предаде АП.
 
Корабът „Акуариус“ със 141 мигранти на борда акостира в Малта (ВИДЕО)

В изявлението на португалското министерство на вътрешните работи се казва, че този жест се прави "в дух на солидарност и единство с Испания и Франция". Властите в Париж и Мадрид засега не съобщават колко мигранти смятат да приемат.

От "Акуариус" поискаха вчера Франция да позволи на мигрантите на слязат на сушата в Марсилия, но Париж заяви, че има по-близки пристанища и подчерта необходимостта от общо европейско решение на проблема с мигрантите. Португалия заяви, че също желае "стабилен, траен" подход към спасените мигранти, идващи от Северна Африка.
 
Пет страни от ЕС ще приемат мигрантите от кораба „Акуариус“

Малко по-късно и Малта обяви, че ще позволи на 58-те мигранти, спасени в Средиземно море от кораба "Акуариус", да слязат на нейна територия, предаде АФП. "58-те мигранти на борда на "Акуариус" ще бъдат транспортирани с малтийски кораб в международни води и отведени в Малта", написа малтийският премиер Джоузеф Мускат в Twitter.

Говорител на правителството уточни, че мигрантите, които слязат на сушата в Малта, "веднага ще бъдат прехвърлени в четири други европейски държави".
 
Франция ще приеме 18 от тези мигранти, Германия и Испания - по 15 всяка, а Португалия - 10, съобщи канцеларията на френския премиер Едуар Филип.
 
В пост в социалната мрежа премиерът изтъкна още, че "Малта и Франция за пореден път поемат инициативата да разрешат безизходицата с мигрантите", предаде Ройтерс. "Заедно с френския президент Еманюел Макрон и други лидери искаме да демонстрираме възможния многостранен подход", написа Мускат.
БТА