Спорът „за” и „против” лятното часово време влиза в Европарламента. Очаква се депутатите да призоват Европейската комисия да премахне този режим и вече да не сменяме часа два пъти годишно, съобщава NOVA.

Какво печелим и какво губим от тази промяна?

Учени от Харвард са установили, че в деня след смяна на времето катастрофите по пътищата се увеличават с 18%. Причината е сънливостта и забавените реакции. Друго проучване показва, че при смяна на часовото време пътните инциденти с пешеходци намаляват с 13%.

Финландия иска ЕС да се откаже от лятното часово време

Ключов момент е пестенето на енергия - именно заради това в годините назад е решено да има лятно и зимно време. В България проучване е показало, че лятното часово време пести енергията, която АЕЦ „Козлодуй" произвежда за 12 часа при пълна мощност. Разделено на всеки от нас се оказва, че това е 54 стотинки на човек за една година.

Независимо какво ще решат Европарламентът и Еврокомисията, България е свободна да премахне местенето на стрелките на часовника по собствена инициатива, когато прецени. Необходимо е само решение на Министерския съвет.

Как ни влияе смяната на часовото време?

Възрастните хора са много по-уязвими към всяка насилствена промяна в нормалния човешки ритъм. Разместването на биологичния часовник се оказва нездравословно за широк кръг хора - близо 20% от европейците, според анализ на Европейската комисия. Най-вече онези с лабилна психика, със сърдечно-съдови проблеми или с нарушения в ендокринната система.

Икономически погледнато зимното и лятното време са създадени да пестят енергия. Особено във времената, когато уличното осветление е било с газ и с часовников механизъм. Спорни са и сметките за пестене в бизнеса.

Ани Алашка: Лятното часово време е неоправдана, безсмислена мярка

Противно на всичко това поддръжници на лятното време има. Според тях въртенето на стрелките все пак пести енергия и осигурява повече светлина в работния ден. Аргументите и контрааргументите ще бъдат претеглени този четвъртък в парламента на Европа.
nova.bg