/ Gulliver/Getty Images, архив
"Пссст, пссст" - този звук се чува силно и ясно по телевизионния канал на гръцкия парламент при смяна на ораторите. Това е звукът от пръскането с дезинфектант по микрофоните и новите плексигласови стени, инсталирани около подиума. Така изглежда парламентът по време на коронавируса. В Европа и другаде парламентите трябваше да приспособят своята дейност с цел възпиране на вируса от разпространение из коридорите на властта. Социално дистанциране, дебати онлайн, маски, плексиглас, преградни ленти - законодателното събрание на всяка страна е взело свои собствени мерки.

ГЪРЦИЯ

Тристенна плексигласова кутия обгражда сега трибуната на оратора, за да защити персонала на парламента, седящ съвсем наблизо. След всеки оратор служител с маска и ръкавици изтрива с дезинфектант плексигласа и микрофоните. Допуска се само част от депутатите, които са общо 300, да бъдат в залата едновременно, като на всеки ред да има само по един или двама души. Онези, които не присъстват на дебатите, гласуват писмено.

ИСПАНИЯ И ПОРТУГАЛИЯ

На минимален брой депутати е разрешено да присъстват на заседанията на парламента в Португалия и на Конгреса на депутатите в Испания, като понякога говори само един човек от партия пред почти празната зала.

Мерките за дезинфекция в испанския парламент съсредоточават вниманието върху някои от служителите, на които е възложено да почистват мраморните коридори и дървените балюстради в сградата от 19-и век. Снимки на чистачката Валентина Сепеда как бърше микрофон между речите бяха разпространени на живо през март, което я превърна в знаменитост онлайн и й спечели аплодисментите на депутатите - рядък случай на консенсус сред политиците.

ИТАЛИЯ

В тежко пострадалата от коронавируса Италия маските са задължителен аксесоар за законодателите по време на социално дистанцираните дебати. Има риск свалянето на една маска, даже при говорене, да предизвика възмущението на колегите. Неколцина депутати репликираха премиера Джузепе Конте с викове "маска, маска", която той бе свалил, за да говори по време на дебати наскоро. Конте и председателят на долната камара на парламента Роберто Фицо отвърнаха, че местата на правителството отстоят на по-голяма дистанция, отколкото депутатските, така че говоренето без маска е допустимо.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Британският парламент възприе т. нар. хибриден модел, при който голямото мнозинство от депутатите присъстват на дебатите чрез видеоконферентна връзка. Максимум 50 от 650-те законодатели могат да пребивават едновременно в залата на Камарата на общините, където черни и жълти предупредителни ленти на пода помагат за поддържането на разстояние между хората. Червени знаци ("Сядането забранено") са прикрепени към зелените пейки в залата. Монитори, инсталирани в облицованата с ламперия зала, показват присъстващите дистанционно. Законодателите планират да въведат електронно гласуване вместо вековния метод за произнасяне на "да" или "не".
Десетки британски депутати, съветници, служители и журналисти вероятно са се заразили с коронавируса в тесните помещения на парламента и на правителствени сгради.

ГЕРМАНИЯ

Бундестагът провежда редовни заседания при необходимото социално дистанциране. Зоните за публика бяха затворени, така че политиците могат да заемат това пространство и да поддържат необходимото разстояние помежду си, като седят през няколко места. Председателят на парламента Волфганг Шойбле каза през април, че на фона на световна криза като пандемията дискусиите очи в очи стават по-важни от всякога. "Парламентарните дебати не могат да бъдат заместени от видеоконференции, а също от гласуване с имейли", заяви той.

ФРАНЦИЯ, БЕЛГИЯ, НИДЕРЛАНДИЯ

Парламентите и в трите държави са ограничили броя на депутатите и персонала, които могат да присъстват на заседанията, а присъстващите трябва да спазват социална дистанция. В долната камара на френския парламент - Националното събрание - носенето на маска е личен избор на депутатите, докато персоналът е задължен. Членовете на горната камара са приканени да работят от вкъщи и да се появяват лично само при необходимост. Посетители не се допускат. Гласуването в белгийския парламент става дистанционно, поради което пленарната зала е почти празна.

РУСИЯ

Когато на 17 април долната камара на руския парламент - Държавната дума - проведе последното си заседание, много от депутатите участваха от дистанция. Някои от присъстващите носеха маска, но мнозина други, сред които председателят на Думата Вячеслав Володин, не носеха. Бе разположено оборудване за дезинфекция, но депутатите стояха близо един до друг, без да обръщат внимание на социалното дистанциране. През март 12 парламентаристи бяха поставени под карантина, след като един техен колега бе пропуснал да съобщи за свое задгранично пътуване. Членовете на Думата се подлагат редовно на тестове за коронавируса.

ХЪРВАТИЯ

Хърватските депутати се изправиха пред проблем от различен характер - земетресение нанесе щети на парламентарната сграда. Това ги принуди да търсят алтернативно място за заседанията си. Накрая те се настаниха в началото на април в голяма конферентна зала в хотел в Загреб, като седят на столове далеч един от друг. Впоследствие се върнаха в сградата на парламента, но при съответната социална дистанция.

ЛИВАН

Ливанските депутати предприеха по-драстични мерки. Те преместиха пленарните си заседания в огромен театър в Бейрут, за да имат достатъчно пространство за социалното дистанциране. Извън театъра, известен като Двореца на ЮНЕСКО, парамедици в бели облекла пръскаха дезинфектанти по депутатите с маски, преди да влязат. Изненадващата тридневна сесия в края на април бе първата, откакто Ливан наложи през март социална изолация заради коронавируса.
БТА