Йеменски младежи бяха бити публично с камшик заради употреба на дрога
Йеменски младежи бяха бити публично с камшик заради употреба на дрога / снимки: Reuters

Петима младежи, обвинени в употреба на наркотици, бяха бити публично с камшик в Южен Йемен от предполагаеми членове на Ал Каида, претендиращи, че прилагат ислямския закон, съобщи Франс прес, позовавайки се на очевидци.

Бичуването било извършено пред десетки хора на стадион в Джаар - село в провинция Абиян, контролирано от бунтовници, свързани с Ал Каида.

Младежите били осъдени на 80 удара с камшик всеки, бяха бити един по един, след което ги пуснаха, разказват свидетели на случилото се.

През септември бунтовниците, които искат да се наложат като съдници в контролираните от тях райони в Южен Йемен, екзекутираха цивилен, обвинен в убийство, а на още трима души, обвинени в кражба, сред които 15-годишен юноша, отрязаха десните ръце. Впоследствие момчето почина.

Стотици бойци, обявили се за членове на свързаната с Ал Каида групировка "Последователи на шериата", завзеха в края на май столицата на провинция Абиян, град Зинджибар, а после и някои села в района, включително Джаар.

Шестима бойци са били убити, а трима - ранени от армейски части при артилерийски обстрел източно от Зинджибар, съобщи представител на местните власти, цитиран от БТА.

Ал Каида на Арабския полуостров се възползва от отслабването на властта в Сана заради бунта срещу президента Али Абдула Салех, започнал през януари, за да засили присъствието си в Южен и Източен Йемен.

Йеменски младежи бяха бити публично с камшик заради употреба на дрога
netinfo