/ iStock/Getty Images
Парламентът на Украйна, както се очакваше, одобри въвеждане на извънредно положение в цялата страна, с изключение на двата източни района, където то е в сила още от 2014 г., предадоха световните агенции.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи въвеждането на извънредно положение по-рано днес. Тази вечер парламентът обсъди предложението и прие решение за въвеждането му.

Общо 335 депутати гласуваха за въвеждането на извънредното положение, при изискуем минимум от 226 депутатски гласа, уточнява Франс прес.

То влиза в сила от утре и ще е в сила за 30 дни.

Украйна обявява извънредно положение в страната

Повече от 14 хиляди резервисти от украинската териториална отбрана от различни области на страната ще бъдат призовани за 30-дневни учения. Това предаде ТАСС, като се позова на съобщение от уебсайта на президентството в Киев.

В съобщението се цитира командирът на Силите за териториална отбрана Юрий Галушкин, според когото 14 200 резервисти ще са на обучение в района на Донбас и в частност в населените места Мариупол, Северодонецк и Краматорск. Освен това командирът на Киевския градски център за комплектуване Юрий Максимов каза, че след обучението резервистите може да бъдат пратени за изпълняване на бойни задачи.

Въоръжените сили на Украйна трябва доброволно да напуснат територията на така наречената "Донецката народна република" (ДНР) и да изтеглят оръжието си. Това заяви пък Денис Пушилин, ръководител на самообявилата се за република, призната за независима от Русия, територия в Източна Украйна.
БТА