Израелската армия нанесе днес удар по близо десететажна сграда в ивицата Газа, където са разположени помещенията на катарската телевизия "Ал Джазира" и на американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, констатираха журналисти на Франс прес.

"Израелски удар опустоши кулата, където се намират офисите на АП в град Газа", написа в Туитър Джон Гамбръл, журналист от американската агенция.

"Армията предупреди собственика на кулата, където са помещенията на АП, че тя ще стане мишена" на удар, бе написал той малко преди това.

Журналисти от АФП видяха как ракети разрушават 13-етажната кула.

"Ал Джазира" потвърди в Туитър, че помещенията й са били в тази сграда, и препредаде в пряк ефир кадри, на които се вижда как кулата се сгромолясва в облак прах.
Израелската армия не отговори на молба на АФП за коментар.

"Бомби можеха да паднат върху нашия офис. Изтичахме по стълбите от 11-я етаж надолу и сега гледаме сградата отдалеч, молейки се армията най-накрая да се оттегли", написа малко преди атаката в Туитър Фарес Акрам, кореспондент на АП в Газа.

След ракетен обстрел откъм ивицата Газа пък е убит петдесетгодишен израелец в град Рамат Ган, окръг Тел Авив. Това съобщиха израелските спасителни служби и полицията, предаде Франс прес.

Един човек е убит след експлозия на ракета в Рамат Ган, посочи в Туитър полицейският говорител Мики Розенфелд. 

Спасителните служби уточниха в комюнике, че мъжът е бил открит тежко ранен и лекарите не са успели да го реанимират.

Това е десетата жертва от израелска страна при подобни обстрели от 10 май насам, уточнява ТАСС.

В района на т. нар. Голям Тел Авив сирените за въздушна тревога се задействаха днес три пъти с паузи от десетки секунди. От небето над града се чуваха многобройни експлозии. Армейската преслужба съобщи, че в момента тревожни сирени свирят в някои от големите градове в Южен Израел.

Ислямисткото движение Хамас, управляващо в Газа, и Израел разменят от понеделник смъртоносни обстрели в посока от и към палестинския анклав. По последни данни на палестинските власти от снощи израелските бомбардировки са взели 139 жертви, сред които 39 деца, а 1000 души са ранени.

Над 2300 ракети са изстреляни от понеделник срещу Израел от въоръжени палестински групировки.

Според израелската армия противоракетният щит "Железен купол" е прехванал повече от половината от тези ракети.
 
БТА