/ Istock
Израелските въоръжени дронове носят гравитационни бомби, които не издават никакъв звук и не отделят никакъв дим, докато падат, заради което противникът трудно може да ги забележи навреме и да ги избегне, а най-големият модел на тези безпилотни самолети може да носи до 1 тон боеприпаси, съобщи израелската армия, цитирана от Ройтерс.

След повече от две десетилетия секретност през юли Израел най-накрая призна, че армията му разполага в арсенала си с въоръжени дронове. През ноември израелски генерал даде подробности за използваните системи, които са внедрени във военновъздушните сили и артилерията.

Те са с дистанционно управление, а задачата им на бойното поле е да пускат бомби или да извършват разузнаване, след което да се завърнат в базата си. Те са различни от дроновете камикадзе, за които Иран съобщи, че са били използвани при нападението от края на миналата седмица срещу военен завод в Исфахан - случай, който Израел отказа да коментира.

Висш израелски офицер заяви пред Ройтерс, че флотилията от въоръжени дронове на Израел включва моделите "Херон ТП", който е с големината на пътнически самолет и се произвежда от държавната компания "Израел Аероспейс Индъстрис", и по-малкия "Хермес" на "Елбит Системс".
Първият от споменатите безпилотни летателни апарати "е най-тежкият дрон, с който израелската армия разполага. Той може да носи боеприпаси и да лети с полезен товар от около 1 тон."

Израелските производители не коментират публично характеристиките на дроновете, тъй като по думите на източници от израелската военна промишленост такива са указанията към тях от министерството на отбраната - да се пази конфиденциалност.

Офицерът, който поради поверителното естество на въпроса също пожела анонимност, каза, че при продажби на дронове, способни да носят бомби, съответните сделки ще бъдат сключени между израелското правителство и това на съответната страна клиент, което автоматично премахва нуждата от публичност.

Всички боеприпаси за дроновете са израелско производство, каза офицерът. "Те (бомбите) падат свободно и могат да достигнат скоростта на звуковата бариера", посочи той.
Тези бомби не са със системи за задвижване, които да издават шум, позволяващ да бъдат чути, нито образуват дим от реактивна струя, по която да бъдат забелязани.

Офицерът не пожела да сподели повече подробности за техническите характеристики на бомбите. Той добави единствено, че тези дронове са така замислени, че когато нанасят удар, "никой няма да ги чуе, нито ще ги види".

Това означава, че щом витловите им двигатели не могат да бъдат чути ясно от земята, тези апарати летят на достатъчно голяма височина, отбелязва Ройтерс.

При бойни действия зимно време, както при войната в Газа през зимата на 2008/2009 г., дроновете трябва да летят под облаците, за да могат да се използват камерите им за набелязване на цели, но това значи, че тогава може да бъдат чути.

"Така се губи елементът на изненадата", каза офицерът.
Владимир Сахатчиев/БТА