Израел засили офанзивата си в Газа
Израел засили офанзивата си в Газа / БГНЕС

Израелската армия обяви, че е засилила офанзивата си в управляваната от Хамас ивица Газа, поразявайки ключови обекти на палестинското ислямистко движение във втория ден от операция, целяща да обуздае ракетния обстрел срещу Израел, предаде Асошиейтед прес.

Нейният говорител подполковник Петер Лернер заяви, че военни самолети са атакували днес сутринта над 130 обекта, включително командни центрове на Хамас и ракетни установки.

По думите му най-малко четири ракети са били изстреляни през нощта срещу Израел, което е по-малко в сравнение с големия обстрел от предишната вечер. Сирените за въздушна тревога завиха в Тел Авив и Южен Израел днес сутринта.

Здравният служител от Газа Ашраф ал Кедра каза, че при нощни въздушни удари е загинал един въоръжен боец в Южна Газа, както и човек на "Ислямски джихад" и пет роднини в Северна Газа. Израел мобилизира войски за възможна сухопътна инвазия на палестинската територия, за да спре ракетния обстрел, отбелязва Асошиейтед прес.

Един палестинец е загинал, а друг е бил ранен в резултат на удар на израелските военновъздушни сили в град Бейт Ханун в сектора Газа, съобщават палестински медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. Според наличната информация израелски самолети са нанесли серия удари по цели в Газа в отговор на сутрешен обстрел на израелски градове, по време на който ракети от сектора за трети път в рамките на 30 часа са долетели до района на Тел Авив. Общо за една нощ ВВС и военноморските сили на Израел са поразили 160 цели в сектора Газа.

Съобщава се, че в Бейт Ханун самолет на израелските ВВС е нанесъл удар по движещ се по улицата мотоциклетист. Според някои данни става дума за един от бойците на ракетния разчет на бойното крило на Хамас.

Общо от момента на започването на военната операция в сектора Газа са загинали 24 палестинци, над 100 са ранени, допълва ИТАР-ТАСС.

Израел заяви днес, че ислямистите от Хамас в ивицата Газа разполагат с десетки ракети с голям обсег, способни да поразяват по-дълбоко в Израел, откогато и да било преди, предаде Ройтерс. Военен говорител каза, че ракета М-302 земя-земя, изстреляна от Газа, е поразила снощи израелския крайбрежен град Хадера, на около 96,5 км от палестинския анклав.

Ракетата паднала на улица близо до къща, но не е причинила наранявания, посочва армията.

"Научаваме, че има още няколко десетки от тези ракети в рамките на ивицата Газа, че те могат потенциално да достигнат това дълго разстояние", посочва Лернер, цитиран от Ройтерс. По думите му М-302 са подобни на пратка доставени от Иран ракети сирийско производство, които Израел залови по море през март, допълва Ройтерс.

Ръководството на "Бригади Изедин ал Касам" (военното крило на Хамас) публикува изявление за първото изстрелване от сектора Газа на ракети клас Р-160 с радиус на действие до 160 км, способни да достигнат Хайфа, съобщават израелски медии.

Въпросната ракета била изстреляна от Газа вчера вечерта. Имайки предвид наличните данни, системата за противоракетна отбрана "Железен купол" е прехванала и свалила ракетата над Хадера.

Кметът на община Хадера вчера вечерта потвърди в ефира на Първи канал на израелската телевизия информацията за намирането на осколки от ракета и липса на пострадали.

Хамас заявява, че ракетата Р-160 е произведена в ивицата Газа и е "подобрен вариант" на ракетите М-75, с които през есента на 2012 година, по време на операцията на Израел "Облачен стълб", въоръжени бойци обстрелваха централни райони на Израел. Хамас изстреля от 8 до 10 такива ракети срещу Ерусалим, Тел Авив и околностите на тези градове.

Източник: БТА