Израел пуска осем журналисти да влязат в Ивицата Газа
Израел пуска осем журналисти да влязат в Ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Израел ще разреши на осем чуждестранни журналисти да посетят Ивицата Газа, където достъпът на чуждестранни медии е забранен откакто започнаха военните удари срещу Хамас, предаде АФП. Решението е продиктувано от разпореждане на Върховния съд, който нареди на израелските управляващи да дадат на група от осем журналисти достъп до ивицата Газа, съобщи Асоциацията на чуждестранната преса.

Медийната организация изрази задоволство от разрешението и същевременно изрази безпокойство от малкия брой допуснати журналисти. Тя отбеляза, че разрешение за достъп до Ивицата Газа е поискано от десетки представители на медиите.

От началото на израелските удари пропускателните пунктове към Ивицата Гаяза са отворени за доставки на международна хуманитарна помощ, но са затворени за преминаване на хора.

Достъпът на чуждестранната преса до Ивицата Газа редовно се забранява от Израел. Международни медии, включително основни информационни агенции, отразяват конфликта чрез работещи в ивицата Газа палестински журналисти.

Трима палестински братя на възраст между 7 и 10 години бяха убити при израелски въздушен удар срещу Ивицата Газа, предаде АФП, като се позова на медицински източници и очевидци. Ударът срещу град в близост до Хан Юнис в южната част на ивицата е един от над 30, извършени днес от Израел, отбелязва Ройтерс.

Броят на жертвите на израелските удари достигна 430 души, след като най-малко осем палестинци, сред които трите деца, бяха убити днес, съобщи представител на министерството на здравеопазването на Хамас в Газа, цитиран от ДПА. Ранените са над 2200.