Израел прекрати примирието, възобновява атаките срещу ивицата Газа
Израел прекрати примирието, възобновява атаките срещу ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Израелската армия обяви, че прекратява хуманитарното примирие и възобновява операциите си в ивицата Газа в отговор на непрестанните ракетни нападения от страна на Хамас, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Вследствие на непрестанните ракетни нападения на Хамас по време на хуманитарното примирие, което беше установено за благото на цивилното население в Газа, армията ще възобнови ударите от въздух, море и земя по ивицата Газа", се посочва във военно комюнике.

Жители на Газа съобщиха за тежък артилерийски обстрел източно от града малко след оповестяването на комюникето, предаде Ройтерс.

Израел беше подложен на ракетен обстрел от ивицата Газа, часове след като удължи хуманитарното примирие, съобщи Ройтерс. Сирените за въздушна тревога прозвучаха в южен и централен Израел сутринта. Най-малко пет ракети паднаха на израелска територия, а други две бяха прехванати от системата за противоракетна отбрана "Железен купол". Не се съобщава за пострадали.

Израел обяви тази нощ, че удължава по искане на ООН с още 24 часа хуманитарното примирие в ивицата Газа, до неделя в 24.00 часа местно време (21.00 часа по Гринуич). Палестинското ислямистко движение Хамас, което контролира ивицата Газа, заяви, че ще приеме примирие, ако израелските войски се изтеглят от анклава.