/ iStock/Getty Images
Най-популярните схеми за измама по време на пандемията са писма по пощата с цел "обезщетение на жертви на COVID-19", предложения за дарения за разработване на ваксина и дори оферти за закупуване на лекарство за вируса, заявиха експерти от Националния център за финансова грамотност (NFCF).

Според експертите на Центъра, един от най-популярните методи за източване на пари на хората е схемата за изпращане на съобщения за получаване на обезщетение на хората, прекарали COVID-19. Това се дължи на факта, че хората са "чували" различни мерки за държавна подкрепа, свързани с пандемията.

"Може да бъде изпратено съобщение до вашия профил в соцалната мрежа или директно до телефона ви, че ви е било отпуснато обезщетение във връзка с пандемията. Много хора последват линка в писмото без да се замислят или веднага започват да се обаждат, за да разберат подробности. В резултат без да знаят, губят пари. Държавните служители не изпращат SMS известия и не се обаждат, ако имате право на обезщетение; можете да получите информация само като се свържете с тях сами“, казват от Центъра.

Близо 5800 арестувани в Китай за престъпления, свързани с COVID-19

Друг номер на измамниците е да събират дарения за разработването на ваксина срещу COVID-19, да осигурят маски на жителите на района, децата, пенсионерите и бедните. Срещали се и фалшиви оферти за платен тест за COVID-19, за дезинфекция на апартамента от вируса, и много други.

Често срещан начин за измама било и измамниците да обещаят помощ при намиране на работа и рефинансиране на заеми. „Всички тези предложения имат нещо общо - ще ви бъде предложена връзка към онлайн среща в Zoom или друга безплатна платформа за уеб семинари, където ще бъдете помолени да въведете лични данни, което ще направи вашите средства застрашени“, казват експертите.

Измама: Млада жена изтегли кредити от името на пенсионерки без тяхно знание

"Измамниците често предлагат да изтеглят и инсталират програма за попълване на заявление или други документи в електронен вид. Такава програма може да съдържа вируси и електронното ви устройство да бъде незащитено. Ако човек търси работа, му се предлага да плати за материалите, необходими за работа , за да може крадците да получат достъп до данните за банковата карта, на която уж ще бъде преведена заплатата", предупреждават експертите.
БГНЕС