/ iStock/Getty Images
Известен италиански лекар, специалист по оказване на спешна помощ, заяви, че Ковид-19 е изчезнал в Италия и е време да спре излишното "тероризиране" на италианците, предаде Франс прес.

"В действителност вирусът вече не съществува клинично в Италия", каза в ефира на телевизия РАИ д-р Алберто Цангрило, директор на болница "Сан Рафаеле" в Милано. Цангрило е известен в Италия като "лекаря на Берлускони", тъй като се грижи за здравето на бившия италиански премиер.

"Пробите, които са взети през последните 10 дни, показаха вирусно натоварване, което е безкрайно малко в сравнение с пробите, взети преди един или два месеца", заяви той. "Време е тази страна да спре да бъде тероризирана", каза лекарят.

Близо 33 500 души, при които бе установена инфекция с новия коронавирус, починаха в Италия.

"Докато чакаме научни доказателства в подкрепа на тезата за изчезване на вируса, призовавам тези, които казват, че са убедени в нея, да не сеят смут след италианците", реагира в комюнике Сандра Цампа, която заема ръководна длъжност в здравното министерство.

Началникът на Националния съвет по здравеопазване Франко Локатели каза, че е изумен от думите на Цангрило. 

"Достатъчно е да видиш броя на новите случаи всеки ден, за да констатираш, че циркулацията на вируса в Италия продължава".

Директорът на престижния институт по инфекциозни болести "Спаланцани" в Рим Джузепе Иполито каза, че няма научно доказателство вирусът да е мутирал или отслабнал.
БТА