/ БГНЕС
В словенското село Моравче, близо до столицата Любляна, беше запалена и изгорена дървената статуя, висока 8 м на американския президент Доналд Тръмп, предава скопската телевизия “Сител”, като се позовава на Македонската информационна агенция.

Млад мъж отива на съд за кражбата на статуя на Мерилин Монро 

Според информацията на местната противопожарна служба, около осем часа сутринта местно време на 9 януари статуята, издигната по-рано центъра на словенското село е била запалена. Кметът на селото Милан Балазик изрази по-рано своето желание статуята да бъде съборена, въпреки че според местните власти тя води множество туристи в малкото населено място. Според създателя на статуята, набегът срещу нея е провокация.
 


Два дни по-рано също имаше опит статуята да бъде запалена, но тогава тя беше загасена навреме. Тя беше издигната през месец август 2019 г. в Словения - родината на съпругата на Тръмп - Мелания. Нейният автор твърди, че статуята е издигната със сатирична цел и е насочена срещу популистките политически лидери, включително американския президент. Но местните жители не са били доволни от издигането й, като по време на строежа, по информация на АФП, местен жител се е опитал да я блъсне със своя трактор.

Според някои онлайн критици статуята е „прахосване на дървен материал“, а други местни жители смятат, че нейната форма и вид не подхождат на традиционната архитектура и красивите гледки на селото.
Агенция "Фокус"