изтребители военни учения
изтребители военни учения / Gulliver/Getty Images, архив
Въоръжените сили на Южна Корея и САЩ намалиха мащаба на годишните си съвместни учения този месец заради коронавируса и за да помогнат на дипломацията относно севернокорейската ядрена програма, предаде Асошиейтед прес.

Обединеното командване в Сеул заяви в изявление, че съюзниците са решили да започнат деветдневните учения утре, след като са проучили фактори като епидемиологичната ситуация и дипломатическите усилия за постигане на денуклеаризация и мир на Корейския полуостров.

Ученията са изцяло защитни и включват предимно настолни упражнения и симулации без обучение на терен.

Миналата година двете държави отмениха пролетните си учения след като някои военни се заразиха с коронавируса. През последните години страните отмениха или ограничиха мащабите на редовни учения, за да дадат повече възможности на стигналите до задънена улица водени от САЩ дипломатически усилия да убедят Северна Корея да се
денуклеаризира в замяна на икономически и политически стимули. Съвместните учения на Южна Корея и САЩ са повод за напрежение на полуострова. Пхенян ги смята за упражнения за инвазия и отговаря с изпитание на оръжейни системи, припомня АП.
БТА