/ БТА
Компанията "Джонсън и Джонсън" обяви днес, че лекарственият регулатор в Република Южна Африка (РЮА) е одобрил нейната ваксина срещу КОВИД-19 и доставките ще започнат през това тримесечие, предаде Ройтерс.

Регистрирането на ваксината на "Джонсън и Джонсън" е от голяма помощ за страната, която е най-засегната в Африка от пандемията с рекорден брой заразени и смъртни случаи. РЮА разчита на доставката на 31 милиона дози от одобрения препарат, който се прилага еднократно, с една доза.

Ваксината на Johnson & Johnson ще започне да се доставя в Европа през април

Ваксинационната кампания в страната понесе удар в началото на февруари, когато бе осуетен правителственият план да започне използването на ваксината на "АстраЗенека". Едно научно проучване показа, че тази ваксина осигурява минимална защита срещу леките и умерените форми на КОВИД-19, причинени от местния щам на коронавируса.

Затова южноафриканското правителство предприе пробно ваксиниране с препарата на "Джонсън и Джонсън" сред здравните работници на първа линия. Досега са ваксинирани около 260 хиляди от наброяващите 1,25 милиона здравни работници, сочат данни на министерството на здравеопазването.

ЕК одобри ваксината на Janssen срещу COVID-19

В съобщението на "Джонсън и Джонсън" се казва, че през второто тримесечие на тази година на РЮА ще бъдат доставени 2,8 млн. дози.
БТА