/ iStock/Getty Images
По време на предстоящите празници - от 21 декември до 6 януари, жителите на Италия, които се завръщат от европейски страни, трябва задължително да минават през двуседмична карантина. Това предвижда правителствено постановление, подписано тази нощ от премиера Джузепе Конте, предаде ТАСС.

Мярката цели главно да не се допуснат вносни случаи на коронавирус в случаите, когато италианци почиват в ски курорти в съседни страни. По-специално в Австрия, Швейцария и Словения, където се предвижда ски курортите да бъдат отворени. Италианските планински курорти обаче няма да се отварят до 7 януари. Карантината ще е задължителна и за европейски туристи, уточни Конте.

Италия забранява литургията в полунощ на Бъдни вечер

През празничния период ще е забранено италианците да се движат между различните региони от страната, а на 25-26 декември - по Рождество, и на 1 януари се забранява да напускат постоянното си местожителство. Запазва се и комендантският час от 22.00 до 05.00, а в новогодишната нощ ще бъде удължен до 07.00 ч.

Остават затворени всички културни учреждения, стортните зали и басейните. За празничния период се прекратяват морските пътешествия, разрешавани по-рано при спазване на нормите за сигурност.

Средното за Италия базово репродуктивно число на коронавируса вече е под единица и до Коледа всички региони ще минат в "жълтата зона" на риск с умерена епидемиологична опасност, посочи по-рано премиерът.

Вчера в Италия са регистрирани 993 смъртни случая сред заразените с вируса - най-голям дневен ръст от началото на пандемията.

За нарушения на коронавирусните рестрикции в страната се налагат глоби от 400 до 1000 евро