/ iStock/Getty Images
Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца призна, че на страната й предстоят тежки месеци
В Италия за последното денонощие са установени 37 809 нови случая на коронавирус, съобщи здравното министерство, цитирано от Ройтерс. Това е най-големият брой за денонощие от началото на епидемията. За сравнение вчера новите заразени бяха 34 505.

Карантина в Милано и част от Северна Италия

Министерството съобщи също за 446 смъртни случая. Вчера те бяха 445, а общият им брой от избухването на епидемията е 40 638. Заразилите се досега са общо 862 681.

Най-засегнатата област е Ломбардия, следвана от Пиемонте. От тази вечер Ломбардия, Пиемонте и област Вале д'Аоста, граничещи с Франция, както и южната област Калабрия, въвеждат режим на карантина, посочва Франс прес.

Часове преди влизането в сила на карантината, центърът в главния град на Ломбардия Милано, който обичайно е много оживен, беше почти безлюден. Можеха да се видят само хора, които отиват на работа или да се напазаруват.

"Мъчително е да не се чувстваш свободен. Тази изолация, тези принудителни мерки, които ни наложиха, крадат част от живота ми. Смятам обаче, че карантината е необходима, тъй като вирусът се разпространява много бързо", казва 56-годишен жител на град Лоди, близо до Милано.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца призна, че на страната й предстоят тежки месеци, но изрази убеденост също, че тя е достатъчно силна да се справи.

Бергамо пощаден от втората вълна на коронавируса

"Ако не насочим надолу кривата на заразените, медиците няма да са в състояние да понесат ударната вълна", предупреди той. Премиерът Джузепе Конте на свой ред каза, че съзнава, че "налага икономически жертви" на компаниите и населението, но обеща да бъдат предоставени обезщетения, а държавата да осигури защита.

Приетите от правителството мерки, въвеждането на нощен полицейски час за цяла Италия от 22:00 часа и на карантина в четирите области, предизвикаха остро недоволство сред част от населението и през изминалите седмици имаше многобройни протести, като при някои се стигна до насилие.

Според професор Масимо Гали, началник на отделението по инфекциозни болести в болница Сако в Милано, обаче правителството няма друг избор и трябва да действа бързо, за да се избегне срив на здравната система.
БТА