Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
България и Италия споделят обща позиция за необходимостта от усъвършенстване на европейската политика в областта на миграцията, при предоставянето на убежище и за засилване на охраната на външните граници на Европейския съюз (ЕС). Това подчертаха българският президент Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела, които разговаряха в Атина в рамките на 15-ата Среща на върха на парламентарните републики в ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Румен Радев Европа се нуждае от по-високи амбиции в сферата на сигурността

Италия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство и работи за реализацията на този важен за страната ни приоритет, заяви на срещата президентът Матарела. Румен Радев припомни, че България е изпълнила техническите критерии за членство в Шенген още през 2011 г.

България и Гърция ще охраняват небето над Северна Македония (СНИМКИ)


Двамата откроиха позитивната тенденция в двустранния стокообмен, който надхвърля 4,8 млрд. евро през 2018 г., а Италия е на четвърто място по обем на инвестициите в българската икономика с 2,530 млрд. евро за последните две десетилетия. Президентът Матарела подчерта пред българския държавен глава, че италианският бизнес цени високо своите български партньори и присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство допълнително ще стимулира италианските компании да инвестират у нас.