Италианското правителство получи вот на доверие в Сената
Италианското правителство получи вот на доверие в Сената / БГНЕС

Италианското правителство получи убедително вот на доверие в Сената, предаде Асошиейтед прес.

В подкрепа на коалиционния кабинет на премиера Енрико Лета гласуваха 235 сенатори от 321-членната горна камара на парламента при необходими 161 гласа. Против бяха 70 сенатори, един се въздържа и 14 не участваха в гласуването.

Резултатът от гласуването в Сената бе очакван, отбелязва БТА. Оцеляването на правителството на практика бе гарантирано, след като лидерът на десноцентристите Силвио Берлускони, който сам предизвика сегашната криза, като преди четири дни изтегли своите министри, обяви по-рано подкрепата си за кабинета.

В речта си, предшестваща вота на доверие, Лета отбеляза, че кризата отминава и че за 2014 г. е заложен 1 процент икономически растеж. "Нашият кошмар, безпрецедентната рецесия - най-продължителната от Втората световна война насам - е зад гърба ни, каза той и обеща, ако остане на власт, италианското ротационно председателство на ЕС (през втората половина на 2014 г.) да се съсредоточи върху растежа и заетостта след десетилетие на строги икономии.

Премиерът изрази надежда, че законът за бюджета, който предстои да бъде гласуван, ще е "повод да се покаже, че промяната е в ход, без да се налага да се спират оздравителните мерки за държавните финанси". През петте месеца на този кабинет страната ограничи държавните си разходи с повече от един милиард евро, изтъкна той.

Италианското правителство получи вот на доверие в Сената
netinfo

В началото на изказването си Лета предупреди, че Италия се излага на фатален риск и настоя съдебните решения да се прилагат - явен намек към Силвио Берлускони. "Италия се излага на фатална опасност, която зависи от едно "да" или "не". Приканвам ви да дадете пример за сплотеност", заяви премиерът.

Италия се оказа на ръба на правителствена криза, след като Берлускони обяви, че партията му "Народ на свободата" на практика напуска управляващата коалиция. В недвусмислена алюзия за 77-годишния медиен магнат, който в събота предизвика криза, принуждавайки петима министри от партията си да подадат оставка, Лета заяви, че "в една демократична страна съдебните решения се прилагат, а правните дела трябва да се разграничават от политиката".