Ученето онлайн доскуча на италианските ученици
Ученето онлайн доскуча на италианските ученици / IStock
Заради пандемията от коронавируса 2020-а бе година, в която милиони италиански деца почти не са ходили на училище. Вдъхновени от едно 12-годишно момиче, която не иска да бъде сравнявано с Грета Тунберг, все повече от тях излизат на улични протести.
  Седмици наред италианските ученици не могат да ходят на училище поради въведените от правителството мерки срещу коронавируса и някои от тях вече не издържат.

"Не искам известност, повече от всичко искам да се върна на училище", казва тази седмица пред вестник "Ла Република" едната от двете инициаторки на протеста - Анита.

Учители апелират да се мине на изцяло онлайн обучение до Коледа

Тя не е съгласна медиите да я сравняват с шведската тийнейджърка и активистка на борбата срещу климатичните промени Грета Тунберг, която с един самотен уличен протест през август 2018 г. постави началото на глобално движение.

"Не, (аз не се чувствам като Грета), аз съм Анита", казва ученичката. И все пак, тя вече има последователи, включително дузина тийнейджъри, които в четвъртък се събраха пред гимназия "Албертели" в центъра на Рим.

Борисов: Застояването вкъщи носи рискове, децата да учат, където няма зарази

"Когато през март минахме на онлайн обучение, ни казаха, че това е извънредно решение - каза пред ДПА и 17-годишната Валерия. - Осем месеца по-късно ние сме пак на онлайн уроци и това вече ни писна."

Валерия и нейните съученици дойдоха с лаптопи и слушалки, за да следят онлайн уроците си, седейки на тротоара пред главния вход на училището. Те донесоха и червено знаме, на което пишеше: "Ние сме училището", и го закачиха под паметната плоча на един от най-известните хора, завършили "Албертели" - Нобеловия лауреат за 1938 г. Енрико Ферми.

Припомняйки официалната статистика, която показва, че над 12 на сто от децата в италианските училища нямат вкъщи компютър или таблет. Валерия изтъкна и някои аспекти на дистанционното обучение, свързани със социалното неравенство.

"В моя клас някои съученици следят уроците по мобилните си телефони - каза тя. - Други пък трябва да споделят един компютър с трима братя или сестри, поради което пропускат уроци."

Валерия и нейните съученици споделиха и за други оплаквания, например главоболие, очни възпаления от твърде дългото време, прекарано пред мониторите, и от допълнителните домашни, давани от учителите, "които си мислят, че нямаме какво да правим у дома". Казано най-общо, липсват им социалните аспекти на училището.

Италия затвори всички училища, включително яслите и детските градини, още в началото на март и не ги отвори до средата на септември. Това бе най-дългият в света образователен локдаун заради вируса.

Началото на новата учебна година обещаваше да е различно, но след като през октомври втората вълна на пандемията излезе извън контрол, правителството частично отстъпи от обещанията си да не затваря училищата.

На повечето ученици бе казано да си стоят вкъщи, макар че училищата не бяха посочени като огнища на вируса. Това може би допринесе за намаляване на пътниците в обществения транспорт, където рисковете от заразяване са по-високи.

Само малките деца, на възраст до 10-13 години в зависимост от региона, все още могат да ходят в училище. Гимназиите и университетите са минали изцяло на онлайн обучение. 

Министърката на образованието Лучия Адзолина увери протестиращите ученици, че е на тяхна страна и че работи за отварянето на училищата, "колкото се може по-скоро". "Всички ние сме съгласни с факта, че оставането ви вкъщи би било поражение за цялата (национална) общност", написа тя в писмо, публикувано във вестник "Ла Стампа".

В гимназия "Албертели" при някои онлайн уроци само метри разделяха учителите от учениците, които протестираха на улицата отпред.
"Някои преподават от реалните класни стаи, така че те са практически от другата страна на стената - каза 18-годишният Даниеле. - Това е наистина сюрреалистично, но отразява ситуацията, в която се намираме."

Източник: БТА