Италианският премиер настоява за вот на доверие в парламента
Италианският премиер настоява за вот на доверие в парламента / снимка: Gulliver/Getty Images

Италианският премиер Енрико Лета възнамерява да излезе пред депутатите и да постави въпроса за доверието към програмата на неговия кабинет дори и след обявяването на оставката на министрите от партията на Силвио Берлускони Народ на свободата, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на премиера.

Преди това намерението си да подадат оставка обявиха всички депутати от НС, участващи в управляващата коалиция. Така кабинетът на Лета, създаден на основата на компромис между противоборстващите партии, остава практически без поддръжка от мнозинство.

В основата на сегашната криза е окончателната присъда от четири години затвор за данъчни измами срещу Берлускони. На 4 октомври сенатска комисия ще обсъжда дали да го освободи от парламента заради потвърждаване на осъдителната присъда срещу
него за данъчни измами. Ако подобно нещо се случи, депутатите от Народ на свободата заплашиха да напуснат масово парламента, за да предизвикат неговото разпускане, отбелязва БТА.

С призив да подадат оставка се обърна днес към съпартийците си самият Берлускони в обръщение към министрите от НС по повод последното заседание на министерския съвет вчера, когато по настояване на Лета беше отложено решението за отсрочка на повишаването на Данък общ доход (ДДС) с 1 процентен пункт до 22 на сто.

"Моля ви да прецените възможността за незабавен изход от правителството, за да не ставате съучастници в облагането на италианците с ново бреме и да не превърне в съучастник цялата партия", се казва в призива на Берлускони. Абсурдното в случая е, че само преди седмица Берлускони потвърди лоялността на своята партия към правителството и намерението си да се запази управляващата коалиция, отбелязва ИТАР-ТАСС.