Марио Драги
Марио Драги / БТА
Италианският премиер Марио Драги спечели лесно вчерашния вот на доверие в долната камара на парламента, което беше последната стъпка, за да може правителството му да упражнява пълните си правомощия, предаде Ройтерс.

629-членната Камара на депутатите гласува доверие на правителството с 535 срещу 56 гласа. Крайнодесните "Италиански братя" бяха единствената голяма партия, противопоставила се на бившия председател на Европейската централна банка.

Премиерът Марио Драги обяви Ново преустройство на Италия

Драги положи клетва миналата седмица след продължителна политическа криза, която доведе до оставката на неговия предшественик Джузепе Конте поради разпадане на правителствената коалиция. В сряда Сенатът вече му гласува доверие.

Решението да бъде подкрепен Драги раздели Движението "Пет звезди", най-голямата партия в италианския парламент, създадена през 2009 г. като бореща се срещу системата протестна група, припомня Ройтерс, като отбелязва, че много от нейните лидери и поддръжници не искат да подкрепят бивш шеф на ЕЦБ. В сряда 15 от нейните 92 сенатори гласуваха против него, а вчера 16 от 189-те депутати на движението гласуваха против него в долната камара. По-малки групи и в двете камари се въздържаха или не се явиха за гласуването.
БТА