/ iStock/Getty Images
Италианските детективи разбиха мафиотска структура за рециклиране на токсична пластмаса, изпращана в Китай за рециклирине, за да се върне обратно като обувки, които се продават в Италия, съобщи полицията в четвъртък.

Служителите на реда хвърлиха в следствения арест 10 души, задържаха още петима под домашен арест и установиха контрол върху пет компании в Сицилия, след като разкриха мошеничеството при използвани пластмасови плоскости, замърсени с торове и пестициди.

Внимание: Опасни хапчета за отслабване


Арестуваните са обвинени в различни престъпления, сред които изнудвания, притежаване на незаконно оръжие, тежки телесни повреди и трафик на отпадъци.

Престъпният пръстен е ръководен от Клаудио Карбонаро, гангстер, който е "отговорен за жестоки престъпления през 80-те и 90-те години, включително за над 60 убийства", заяви полицията.

След като стана свидетел на полицията, Карбонаро се завърна през 2013 г. в Сицилия, където пое ръководството на мафиотски клан и даде началото на изключително доходоносния трафик на замърсени пластмаси.

Полицейската операция дойде след 4-годишно разследване след изземването в Рим на обувки, изработени от токсични материали. Разследването разкри, че пластмасовите отпадъци се събират в складове в Сицилия и се транспортират до Китай, само за да се върнат в Италия като обувки.
БГНЕС