Папа Франциск и Али ас Систани
Папа Франциск и Али ас Систани / БТА
Папа Франциск се срещна днес с най-висшия шиитски духовник в Ирак, великия аятолах Али ас Систани, съобщи Ройтерс.

Това е първата среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен представител на шиитския ислям - историческо събитие, тълкувано като призив за мирно съжителство между хората от различни вероизповедания в страна, разкъсвана от насилие на верска основа.

Държавната телевизия "Ехбария" излъчи кадри на преминаващата през свещения южен град Наджаф автоколона на папата. Конвоят, предвождан от брониран автомобил, спря на тясната улица "Расул", от двете страни на която има колонади и по която се стига до светилището на имам Али - едно от най-почитаните от шиитите места в света. След това Светият отец извървя пеша няколко метра до скромния дом на Систани, където духовникът живее от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Папата призова иракчаните да загърбят насилието и да дадат шанс на мира

Група иракчани, облечени в традиционни дрехи, посрещнаха папата отпред. Когато 84-годишният Франциск прекрачи прага на къщата, няколко бели гълъба бяха пуснати да излетят като знак за мир.
 


Историческата среща бе подготвяна в продължение на месеци, като всеки детайл бе щателно обсъждан и договарян между Ватикана и службата на аятолаха. За топящото се християнско малцинство всеки жест на солидарност от страна на Систани може да помогне за подобряване на положението му в Ирак след години на гонения и за това да спре тормозът, на който християните са подлагани от шиитските милиции.

Систани е една от най-авторитетните фигури на шиитския ислям в света. Той има голямо влияние върху политиката. Негови фетви доведоха до това иракчаните за пръв път да гласуват свободно през 2005 г., хиляди мъже да тръгнат на война срещу групировката "Ислямска държава" през 2014 г. и да бъде свалено иракското правителство под натиска на уличните протести през 2019 г.

90-годишният Систани рядко участва в срещи, отказвал е да разговаря с настоящи и бивши премиери на Ирак. Според източник от президентството в Багдад той се е съгласил да се разговаря с папата, при условие че на срещата присъстват никакви иракски официални представители.
БТА