Испанските власти задържаха „Библиотекаря на Ал Кайда”
Испанските власти задържаха „Библиотекаря на Ал Кайда” / снимка: Reuters, архив

Испанската полиция задържа в град Валенсия заподозрян член на Ал Кайда, който е вербувал и набирал потенциални терористи чрез интернет, предадоха световните агенции, като цитираха испанския министър на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас. „Става дума за предполагаем член на Ал Кайда, който е работел за мрежата и за нейните два клона - Ал Кайда на Арабския полуостров и Ал Кайда в ислямския Магреб”, посочи министърът.

Мъжът, представен само с инициалите М.Н.А., е саудитски гражданин, роден в Йордания. В Ал Кайда той е бил известен като Библиотекаря и е ръководил най-вероятно един от най-важните джихадистки форуми в света, разпространяващ информации за дейностите на терористите, вербуващ и подготвящ нови джихадисти.

Испанският вътрешен министър поясни, че подготовката на хора като френския терорист Мохамед Мера, убил седем души във Франция, е ставало именно чрез подобен род дейности на Ал Кайда. Министърът обаче подчерта, че няма никаква връзка между ликвидирането на Мера и арестуването на „Библиотекаря на Ал Кайда”.

Министър Диас поясни, че заподозреният е разпространявал джихадистки идеи и се е посвещавал на набирането на евентуални джихадисти и на организирането на техния транспорт до Афганистан и до други страни, където тероризмът е много активен, съобщава БТА.

Задържаният е посвещавал между 8 и 15 часа на ден у дома си във Валенсия за своите пропагандни дейности. Той разпространявал и аудиовизуални продукти, които насърчавали и  провокирали извършването на терористични актове.

Арестът на „Библиотекаря на Ал Кайда” става в края на разследване, започнало през февруари 2011 г., посочи испанското министерство на вътрешните работи. През септември 2011 г. кубинец, заподозрян също в принадлежност към Ал Кайда и във вербуване на нови членове чрез интернет беше задържан на остров Майорка. По същото време петима алжирци бяха арестувани в различни градове на Испания заради предполагаеми финансови връзки и доставки на компютърна техника за Ал Кайда в ислямския Магреб.