/ Gulliver/Getty Images
Испанската полиция ликвидира престъпна групировка, изработвала фалшиви кредитни карти под ръководството на алжирец, излежавал присъда за съфинансиране на атентата от 11 септември 2001 г. в САЩ, предадоха АФП и ТАСС.
 
В Мадрид са арестувани 19 души, произвеждали фалшификатите, вграждайки в тях събрани от "Тъмната мрежа" (Darknet - анонимния сегмент от интернет) данни на потребители, включително пинкодове. Така измамниците получавали възможност да теглят суми от банкомати и да пазаруват в магазини, съобщи полицията.
 
Арестуваните се опитали да извършат с "клонираните" карти измами за над 5 млн. евро, но банките и други финансови учреждения блокирали много от техните трансфери. Според оценки реалните щети достигат 500 000 евро, отбелязва ТАСС.
 
Главатарят на престъпната групировка е 49-годишен алжирец, чиято самоличност не се съобщава. Говорителка на полицията съобщи, че мъжът е бил осъден и излежавал присъда в Испания, но не бе в състояние да посочи кога е бил освободен. Този път е действал за собствена облага, допълни тя.
БТА