Испания предлага да посредничи между Венецуела и Колумбия
Испания предлага да посредничи между Венецуела и Колумбия / снимка: Reuters

Испанското правителство предложи днес да посредничи между Венецуела и Колумбия, след като венецуелският президент Уго Чавес скъса отношенията със съседката си, предаде ДПА.

Испания има желание да се присъедини към други иберо-американски страни и международни форуми за възстановяване на отношенията, съобщи външното министерство на страната. Испания изрази загриженост относно прекъсването на дипломатическите отношения между Венецуела и Колумбия, и надежда, че кризата в отношенията между двете страни бъде преодоляна възможно най-скоро.

Междувременно венецуелската армия е в повишена готовност на границата с Колумбия и е готова да се подчини на заповедите на президента Уго Чавес, съобщи днес министърът на отбраната Карлос Мата, цитиран от АФП. Чавес постави вчера въоръжените сили на страната в състояние на максимална тревога, след като Венецуела скъса дипломатическите си отношения с Колумбия, пише БТА.

Венецуела прекъсна всякакви отношения с Колумбия, след като тя отправи отново обвинения срещу нея, че лидери на колумбийски партизански групировки се намират на венецуелска територия при пълна безнаказаност.