/ IStock
Испанското правителство обяви, че е решило да удължи до 30 март ограниченията, налагани на хората, пристигащи от Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия, поради опасения, свързани с вариантите на коронавируса, предаде Франс прес.

От няколко седмици Испания, наред с други страни, забрани пристигането на пътници от тези три държави. Тя прави изключение за свои граждани и такива на Андора, както и за хора, живеещи постоянно в двете страни. Целта е да бъде спряно разпространението на нови, смятани за по-заразни варианти на коронавируса.

Над 1 млн. ваксинирани с две дози в Испания

Изключение се прави и за пътници, преминаващи транзитно през Испания към държава извън Шенгенското пространство. Те обаче няма право да напускат летището и да остават повече от 24 часа.

Мярката бе наложена за хора, пристигащи от Великобритания, включително с кораб, още на 22 декември. От 2 февруари тя е в сила също за РЮА и Бразилия. Пристигащите от тези две страни се поставят под карантина за период от 7 до 10 дни - според това дали пробата от теста им е положителна или не.

Ограниченията трябваше да отпаднат на 16 март, но днес испанското правителство реши да удължи действието им. Вариантите на коронавируса, открити във Великобритания, Южна Африка и Бразилия, предизвикват тревога у международната общност, която не е сигурна доколко заразни са те и доколко ефикасни ще са ваксините срещу тях, отбелязва АФП.

Испания, която е една от най-засегнатите от пандемията европейски държави, с повече от 71 000 починали от над 3 милиона случая на коронавирус.
БТА