/ IStock
Насрин Сотуде протестира заради слабата защита от коронавирус на политическите затворници в Иран. След 40-дневна гладна стачка тя е откарана в една от болниците в Техеран, съобщи „Дойче веле”. 57-годишната жена е загубила много килограми и е силно отслабнала, съобщи съпругът ѝ Реза Чендан.

Администрацията на затвора отказва сътрудничество, оплаква се той след като е посетил жена си в клиниката. Затворническата управа дори не е съобщила на семейството за преместването на Сотуде, а роднините са разбрали за това от други затворници.

СЗО: Рекордно увеличение на заразените с COVID-19 в света

Насрин Сотуде обяви гладна стачка в знак на протест срещу слабата защита на политическите затворници от коронавирус. Според официалните данни, в Иран заразените са почти 420 000, като повече от 24 000 от тях са починали от усложнения.

Заради заплахата от разпространението на инфекцията властите в Иран освободиха временно от затвора почти 90 000 души, като това решение не засяга политическите затворници.

Реза Чандан заяви, че много се страхува за съпругата си, тъй като болницата не е безопасно място и много от заразените пациенти не са достатъчно изолирани. През 2019 г. Насрин Сотуде беше призната за виновна за обида на лидера на иранската революция и шпионаж и беше осъдена на 33 години лишаване от свобода и 148 удара с пръчка.

Сотуде отстояваше правата на жените, които се обявиха срещу задължителното носене на забрадка, пише изданието. Активистката си сътрудничеше с журналисти, опозиционери и дисиденти, а през 2012 г. стана носител на премията „Сахаров”, която се присъжда от Европейския парламент. 
БГНЕС