Иран се обяви за свят без ядрени оръжия
Иран се обяви за свят без ядрени оръжия / снимка: Reuters, архив

Иран се обяви за свят, освободен от бремето на ядрените оръжия, след като Северна Корея съобщи, че е провела най-мощния в историята си ядрен опит, предава АФП.

"Трябва да стигнем до момент, в който нито една страна не притежава ядрени оръжия. А междувременно трябва да се отървем от всички такива за масово унищожение", заяви говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст на въпрос какъв е отговорът на Техеран на "умаленото" корейско устройство.

Въпреки това "всички държави трябва да имат правото да използват ядрени технологии за мирни цели", допълни той. Икономиката на Ислямската република от месеци е осакатявана от международни санкции, наложени на страната заради спорната й ядрена програма. Западът продължава да настоява, че целта й е да сдобие Техеран с ядрени оръжия, въпреки многократните опровержения на Иран, предава БГНЕС.

Междувременно Иран допълни, че посещение на екип на Международната агенция по атомна енергия във военния обект Парчин е възможна само в рамките на "глобално споразумение" с ядрената агенция на ООН за правото на страната да използва атомната енергия за мирни цели.

"Ние сме готови да постигнем глобално споразумение между Иран и МААЕ, в което ядреното право на нашата страна бъде признато в рамките на Договора за неразпространение на ядреното оръжие", заяви на редовния си брифинг Рамин Мехманпараст, говорител на външното министерство в Техеран.

"Такова споразумение, естествено, трябва да включва премахване на безпокойствата и неяснотите на МААЕ, както и възможност за посещение във военния обект Парчин", подчерта говорителят. Тази нощ в Техеран се очаква да пристигне делегация на МААЕ, за да се опита отново да постигне споразумение, което да й даде по-големи права да извършва проверки дали ядрената програма на Иран има или не военен аспект.