/ iStock/Getty Images
Иран отчете най-високия си за 2021 г. брой починали от коронавирус за денонощие. Общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията е близо 64 500, съобщи държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

В информацията се посочва, че за последните 24 часа от усложнения са починали 258 души. Най-смъртоносният ден от пандемията за Иран беше в средата на ноември, когато бяха регистриранинад 480 смъртни случая.

Иран с 10-дневен локдаун заради четвърта вълна на пандемията

Според съобщението, за последното денонощие са потвърдени 21 063 случая на заразяване, с което общият брой става 2 070 000. "Очакваме сериозно увеличение на хоспитализациите през идната седмица", заяви здравният министър Саид Намаки.

Той отдаде повишението в заболеваемостта на активно пазаруване, семейни събирания и пътувания преди и по време на Иранската нова година в края на март.

Куба ще си сътрудничи с Иран за ваксина срещу COVID-19

На 10 април в столицата Техеран и други големи градове влезе в сила нов 10-дневен локдаун на фона на четвърта вълна на заразата. Имунизацията в Иран е бавна, с около 200 000 поставени дози в 84-милионната страна, сочат данни на Световната здравна организация.

Миналата седмица от КОВАКС, международна програма за равномерно разпределение на ваксините по света, направи първа доставка за Иран, 700 000 дози от ваксината на Astrazeneca.
БТА