/ iStock/Getty Images
Иран, който е една от най-силно засегнатите страни от новия коронавирус, отхвърли предложението на САЩ за помощ за справянето със заразата, предаде Франс прес.

"Нямаме доверие на намеренията на американците и не разчитаме на тяхната помощ", заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, цитиран от държавната агенция ИРНА.
Иран и САЩ отдавна са във вражда и от 1980 г. не поддържат дипломатически отношения.

"Ако можем да помогнем на иранците за този проблем (коронавируса) със сигурност сме готови да го направим", заяви в събота американският президент Доналд Тръмп и добави: "Единственото, което трябва да направят, е да поискат нашата помощ".

Кунчев: Вероятно и Иран, и Южна Корея ще попаднат в списъка на рискови страни заради коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) изпрати своя първи екип от лекари и няколко тона медицински материали в Иран. Техеран обяви днес за общо 66 починали и близо 1500 заразени от новия коронавирус, което го поставя на второ място по брой случаи след Китай.

Помощта и медицинският екип на СЗО ще бъдат транспортирани с военен самолет от Обединените арабски емирства, заяви Робърт Бланшард от бюрото на СЗО в Дубай на пресконференция на международното летище "Ал Мактум". Самолетът ще достави 7,5 тона медицинско оборудване и материали, най-вече такива, които са необходими за превенция и контрол на заразата, и в помощ на медицинските екипи в Иран", уточни той. Пратката включва тестове за наличие на коронавирус, медицински ръкавици и маски. "Нуждите сериозно превишават наличните ни запаси и имаме затруднения в набавянето на още оборудване", каза Бланшард.

Медицинският екип е съставен от шестима лекари, епидемиолози и лаборанти, добави той.
БТА