Иран е готов да обсъди „план за действие” за Сирия
Иран е готов да обсъди „план за действие” за Сирия / снимка: Guliver/Getty Images

Иран е готов да обсъди със САЩ, Русия и Европейския съюз евентуален „план за действие” за Сирия, веднага щом бъдат победени джихадистите от групировката „Ислямска държава”, заяви пред американското радио Ен Пи Ар иранският президент Хасан Рохани, цитиран от АФП.

„За нас не е проблем да започнем разговори за определяне и довеждане до успешен край на следващия план за действие, след като терористите бъдат прогонени от територията” на Сирия, посочи Рохани. Цялото интервю ще бъде излъчено утре.

По думите му трябва всички да действат заедно и да има формула за незабавно прогонване на терористите. „Трябва да разговаряме за бъдещите възможности” със сирийското правителство и с всички заинтересовани страни с цел заедно да съставим план за действие.

Рохани обаче заяви отново, че съдбата на Сирия и на нейния президент Башар Асад ще може да бъде определена само от самите сирийци. Иран и Сирия са сред най-твърдите съюзници на режима на Башар Асад и му оказват военна подкрепа, отбелязва АФП.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че се опитва да създаде заедно със страните от региона координационна рамка за борба с джихадистите от „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

„Франция разговаря с всички и не отхвърля никого” при търсенето на политическо решение в Сирия”, изтъкна днес френският президент Франсоа Оланд, който е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН. Париж обаче смята, че бъдещето на Сирия не включва (сирийския президент) Башар Асад, допълни той в изявление пред медиите.

Източник: БТА