/ БГНЕС
Иракският парламент прие днес оставката на правителството на премиера Адел Абдел Махди, предадоха от БТА.

Това е станало, след като над 420 души бяха убити от началото на протестите в страната преди два месеца, които при това са продължили и днес.

Иракският премиер подаде оставка след призива на висш духовник

От всички 329 депутати в залата присъстваха 241. Когато председателят на парламента Мохамед ал Халбуси прочете писмото с оставката на премиера, нито един от тях не се обяви против, съобщи ТАСС.

По конституция сега президентът Бархам Салих трябва да възложи в 15-дневен срок формирането на новото правителство на кандидат, предложен от партийния блок, имащ мнозинство в парламента. През това време, но за не повече от 30 дни, кабинетът на Махди ще продължи да изпълнява своите задължения, посочва ТАСС.

Демонстранти подпалиха иранското консулство в Ирак (СНИМКИ/ВИДЕО)

Освен оставката на правителството, иракският парламент обсъди на извънредното си заседание и обстановката в южната част на страната, където кръвопролитните сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти продължават и ситуацията е на ръба на хаоса.

Протестите в Ирак започнаха на 1 октомври. Те са насочени срещу влошаването на условията за живот, високата безработица и корупцията.
БТА