Ирак не е имал оръжия за масово унищожение, тъврди бивш дипломат
Ирак не е имал оръжия за масово унищожение, тъврди бивш дипломат / netinfo

Бивш британски дипломат в ООН направи публично достояние досега засекретено свое свидетелско показание, което отрича твърденията за заплаха от оръжия за масово унищожение, притежавани от режима на Саддам Хюсеин.

Карн Рос, който отговарял в британското външно министерство за политиката спрямо Ирак в ООН от 1998 до 2002 г., обвинява британското правителство, че е преувеличило опасността от режима на Саддам Хюсеин, за да оправдае войната в Ирак. Той подава оставка през 2004 г. в знак на протест.

Рос дава писмени показания през юни 2004 г. за комисията на лорд Робин Бътлър, която разследваше доколко са били успешни усилията на британското разузнаване при подготовката за войната в Ирак. Според показанията му британското правителство никога не е смятало за сериозна заплахата от Ирак, предаде Ройтерс.

"Нито едно разузнавателно сведение, доказващо каквото и да е намерение на Ирак да нападне своите съседи, САЩ или нас, не е достигнало до мен, докато заемах поста. Освен за неуточнен брой ракети "Скъд", липсваха разузнавателни данни за наличието на значими количества химически и биологически оръжия или ядрени материали", заявава Рос.

Когато САЩ повдигнали въпроса за свалянето на режима на Саддам Хюсеин, той и други дипломати се противопоставили на идеята с аргумента, че Ирак ще изпадне в хаос.