Индия пусна първата си атомна подводница
Индия пусна първата си атомна подводница / снимка: БГНЕС

Първата атомна подводница, построена в Индия, беше пусната на вода във военноморския док на пристанище Висакхапатнам на Бенгалския залив. В церемонията, която ознаменува встъпването на индийския военноморски флот в ядрената ера, участва премиерът Манмохан Сингх. Ритуалът включваше освещаване с разбиване на кокосов орех в корпуса. По традиция почетната и отговорна мисия бе възложена на жена - съпругата на премиера Гуршаран Каур, съобщи ИТАР-ТАСС.

Подводницата "Арихант" (изтребител на врагове) с водоизместимост 7000 тона, е проектирана още през 80-те години, за което са били нужни 2,9 млрд. долара инвестиции. По план обаче ще минат поне две години, преди да бъде въведена на въоръжение в индийските ВМС. През това време ядреният реактор и двигателите ще бъдат подложени на проверка в специален закрит сектор на територията на корабостроителницата. След това предстоят едногодишни изпитания в открито море.

Предвижда се "Арихант" да бъде въоръжена с балистични ракети със среден обсег, способни да пренасят ядрени бойни заряди на разстояние до 3500 км. Техни прототипи два пъти са изпробвани на полигон край източното крайбрежие на страната. Според индийски медии флотът вече е получил зелена светлина да поръча още две подводници. В перспектива се разглежда възможността общият им брой да достигне пет.
   
Индийските моряци имат опит с атомни подводници, отбелязва ИТАР-ТАСС. От 1988 г. в Индия три години на лизинг се намираше съветската атомна подводница "Чакра". По силата на двустранно споразумение с Русия до края на тази година Индия трябва да получи под дългосрочна аренда подводницата "Нерпа" (проект 971 "Акула"), за да  подготови екипажи за своите подводници.