/ Gulliver/Getty Images, архив
Активисти от индиански племена планират да протестират срещу посещението на президента Доналд Тръмп в планината Ръшмор в началото на уикенда по случай Деня на независимостта, съобщи Би Би Си.

Активистите отдавна твърдят, че паметника на четиримата президенти в Южна Дакота, който е построен на свещена за племето сиукси земя е символ на превъзходството на бялата раса.

Срещу небостъргача на Тръмп в Ню Йорк ще има огромен надпис “Животът на чернокожите е от значение”

Тръмп ще организира тържество с фойерверки в планината Ръшмор на 3 юли, като част от предизборната си кампания. Спорното пътуване идва на фона на засиленото расово напрежение в цялата страна.

Планината Ръшмор е известна с изваяните в скалите 18-метрови лица на четирима бивши американски президенти: Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Паметникът е издълбан в гранитната скална повърхност между 1927 и 1941 година.  Съобщава се, че нейният скулптор е бил поддържник на Ку Клукс Клан.

Но земята, на която се намира мемориалът - Черните хълмове в Южна Дакота - е отнета от коренното население – племето сиукси в началото на 19-ти век.

Движението „Животът на чернокожите е от значение“ се разграничи от заплахите на активист

Някои индиански активисти казват, че земята трябва да бъде върната на сиуксите и паметникът да бъде съборен. Други настояват индианците да получават икономически ползи от туризма, свързан с мемориала.

Президентът на Oglala Sioux – Джулиан Рънър заяви пред вестник Argus Leader, че президентът Тръмп не се е консултирал с племенните вождове относно посещението си.
Друг член на племето и местен активист Ник Тилсън заяви пред медиите, че паметникът "е символ на бялото надмощие и на институционалния расизъм, който все още е жив и здрав в обществото днес". "Несправедливо е да крадат земята на коренното население, след което да издълбаят белите лица на завоевателите, извършили геноцид", заяви Тилсън.
БГНЕС