Британските власти се оказаха по-бързи и по-решителни от тези в ЕС в договарянето на ваксини и имунизацията на населението
Британските власти се оказаха по-бързи и по-решителни от тези в ЕС в договарянето на ваксини и имунизацията на населението / iStock/Getty Images
Covid ваксинацията във Великобритания бележи огромен напредък, особено в сравнение с изоставането в страните от ЕС – властите съобщиха днес, че 12 014 288 души са получили първа доза от ваксината, а 511 447 души – и втората.
 

При този темп управляващите изчисляват, че до май ваксината ще бъде приложена на всички възрастни над 50-годишна възраст.

На Острова регулаторните органи одобриха по-рано ваксините на Pfizer/Biontech, Moderna и AstraZeneca в сравнение с тези на ЕС, а преднината на британската ваксинация пред тази в страните от Евросъюза е огромна към момента. Във Великобритания към сряда бе отчетено, че са имунизирани 15% от жителите, докато в Германия, например, процентът по същото време е малко над 3%.

Властите побързаха да сключат договори за доставката на 407 милиона ваксини, като освен одобрените три, се очакват големи пратки от Valneva (100 млн.), Sanofi Pasteur (60 млн.), Novavax (60 млн.), Janssen (30 млн.).

Превод и редакция: DarikNews