Има опасност от нов визов режим, предупреждава Ивица Дачич
Има опасност от нов визов режим, предупреждава Ивица Дачич / снимка: БГНЕС, архив

Съществува реална опасност от премахване на безвизовия режим за сръбските граждани. Надявам се да се стига до това, но има такава опасност.

Това признание направи премиерът Ивица Дачич пред телевизия Пинк. Ако това стане, това ще бъде истинска катастрофа след всичко, което направихме, подчерта Дачич и припомни, че Европейският съюз е приел документ, който предвижда премахване на безвизовия режим, ако се стигне до рязко увеличаване на броя на търсещите убежище в страните от евросьюза.

„Какво да говорим... само през месец ноември в Германия са потърсили убежище 1700 сръбски граждани... ние направихме всичко, което зависеше от нас”, каза още сръбският министър-председател. Според него светът трябва да "оцени усилията, които е положила Сърбия, допълва БГНЕС.

Дачич призна, че страната вече има сериозен проблем с бежанците. Преди пет години у нас имаше по около 100 души годишно, в момента те са около 5000. Повечето от тях искат да заминат за Западна Европа, но ние сме изправени пред сериозен проблем, каза още той.