/ iStock/Getty Images
Японски изследователи са провели уникален експеримент, който показва, че маските могат да предложат защита от частици на коронавируса, пренасяни по въздуха, но дори професионалните защитни покрития не премахват изцяло риска от заразяване, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекени, обърнати една към друга и поставени на разстояние 50 сантиметра.

Едната глава, снабдена с пулверизатор, симулира кашляне и изхвърля действителни коронавирусни частици. Другата имитира естественото дишане и е снабдена с камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Памучна маска намалява поглъщането на вируси от главата на приемника с до 40 процента в сравнение с липсата на маска. Маска N95, използвана от медицински специалисти, блокира до 90 процента. Въпреки това, дори когато професионалната маска е прикрепен към лицето с лепенка, някои вирусни частици успяват да се "прокраднат".

Когато са прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират над 50 процента от вирусното предаване.

Маските могат да намалят до 30% честотата на новозаразените (ВИДЕО)

Поставянето на хирургически маски и на двата манекена намалява броя на вирусите, попадащи в тялото с 80 процента, но не премахва напълно заплахата от инфекция.

"Наблюдава се синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носят маски", отбелязват изследователите.

Как да перем маските, за да ни пазят истински? (ВИДЕО)

Все повече здравни експерти стигат до консенсуса, че вирусът, който причинява болестта Ковид-19, може да се разпространява по въздушен път. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) преработиха своите насоки този месец, за да укажат, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове, припомня Ройтерс.
БТА